Hoe krijg je goede testimonials van je klanten?

Hoe krijg je goede testimonials van je klanten?

Welke aanbeveling geloof je eerder? “Wij van WC eend adviseren WC eend” of mij wanneer ik zeg “ik adviseer WC eend”? Waarschijnlijk de tweede. Dat komt omdat we kopen van mensen die we kennen, leuk vinden en vertrouwen.

Je klanten kopen van jou omdat ze geloven dat je goed bent in wat je doet en dat jij ze het beste kan helpen. Daarvoor moeten ze je wel kennen, leuk vinden en vertrouwen. Oftewel, je potentiële klant gaat door de know-like-trust cycle voor ze een koopbesluit nemen. Testimonials als ‘social proof’ helpen daarbij.

Testimonials als social proof
Een testimonial is een aanbeveling om te werken met jou. Het hebben van goede testimonials helpt je potentiële klant om te besluiten of werken met jou de beste keuze voor haar is.

Een testimonial is een geschreven of op video opgenomen statement van je klanten over jouw dienst. Er staat bijvoorbeeld in hoe ze je dienst hebben ervaren, hoe het was om met jou te werken en waarom/voor wie ze je dienst aanbevelen.

Waarom je een testimonial wilt vragen

Je kunt het vergelijken met het zoeken naar een restaurant tijdens een citytrip. Je gaat sneller naar een restaurant als een vriendin je heeft verteld dat je echt dát restaurant ‘moet’ proberen. Of wanneer je op Tripadvisor goede reviews ziet. Ook wanneer je binnen veel mensen ziet zitten geloof je sneller dat het wel een goed restaurant moet zijn. Dat is dus ‘social proof’ waardoor jij eerder verwacht dat het restaurant de moeite waard is om heen te gaan.

Dat principe werkt ook zo voor jouw bedrijf.

  • Het helpt je ‘bewijzen’ dat anderen vinden dat je goed bent in wat je doet;
  • Het helpt je potentiële klant sneller door de know-like-trust cycle te gaan;
  • Helpt je bij het gezien worden als expert;

Tips voor een goede testimonial

Tip #1  Help je klant bij het schrijven van de testimonial

Als iemand je vraag “wil je een testimonial voor me schrijven” kan je een klein paniek momentje beleven. “Wat moet ik schrijven dan?” en als ontvanger van de testimonial is het ook niet altijd even bruikbaar. Heeft je klant nét dat stuk van je service onder de aandacht gebracht waar je géén aandacht op wilt vestigen.

Het is dus slim om je klant te helpen bij het schrijven van een goede testimonial. Niet door het voor te schrijven natuurlijk maar door de juiste vragen te stellen. Zo kun je juist die aspecten van je dienst onder de aandacht brengen die jij graag in de spotlight zet. Goede vragen zorgen voor goede antwoorden.

Voorbeeld vragen die je kunt gebruiken:

  • Wat maakte dat je besloot met mij te gaan werken?
  • Wat was je verwachting van werken met mij? Welk resultaat, gevoel etc.
  • Wat was het resultaat van werken met mij?
  • Wat vind je het beste aan werken met mij / aan mijn dienst?
  • Hoe zou je mijn dienst aan iemand aanraden?

Tip #2 Vraag een video testimonial

Video is een ‘rijker’ medium dan tekst. Mensen gaan sneller door de know-like-trust cycle als ze naar een video kijken dan wanneer het een geschreven tekst is.

Tip #3 Hoe en wanneer vraag je je klant voor een testimonial?

Het meest gebruikelijke is om na je samenwerking te vragen om een testimonial. Toch hoef je daar niet op te wachten. Je kunt na je eerste gesprek ook al een testimonial vragen. Als coach kun je al na je kick-off gesprek vragen wat de coache verwacht had, hoe het echt was en wat het mooiste inzicht n.a.v. de sessie was.

Tip #4 Waar gebruik je de testimonial?

Testimonials kun je op meerdere manieren inzetten in je marketing en sales. Je kunt net zoals ik een ‘referentie‘ pagina maken. Ook op salespagina kun je het terug laten komen. Ik deel bijvoorbeeld enkele testimonials (en Whatsappjes/Instagram DMs) die horen bij dat aanbod. Je kunt testimonials ook gebruiken als post op social media, in je nieuwsbrief of in je (salesgerichte)masterclass. Eigenlijk overal waar je zichtbaar bent voor je potentiële klanten en hen kan helpen een koopbesluit te nemen.

Scroll to Top